Kan ett barn omhändertas på grund av brister i hemmet?
Miljöfallen, 2 § LVU
Ett barn kan beredas vård på grund av förhållandena i hemmet om det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa och utveckling ska komma att skadas på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet.
Med hemmet avses den bostad där barnet bor. Vid växelvis boende hos skilda föräldrar kan situationen hemma hos båda föräldrarna omfattas.
Fysisk eller psykisk misshandel
Fysisk misshandel omfattar alla former av våld mot ett barn. Även mindre allvarligt våld kan vara tillräckligt för tvångsvård enligt LVU.
Psykisk misshandel är ett brett begrepp som bland annat omfattar att barnet bevittnar våld mot andra personer eller utsätts för upprepade kränkningar eller nedvärderingar.
Otillbörligt utnyttjande
Otillbörligt utnyttjande syftar framförallt på situationer där barnet utnyttjas sexuellt i hemmet, antingen av föräldrarna själva eller genom att föräldrarna inte skyddar barnet från detta.
Det kan även handla om att barnet, utifrån sin ålder och mognad, får ta ett för stort ansvar för både hemmet och yngre syskon.
Brister i omsorgen
Brister i omsorgen omfattar flera olika situationer där ett barn inte får tillräcklig omsorg av sina föräldrar. Det kan exempelvis handla om att ett barns hygien brister, att barnet lämnas ensam under långa perioder eller att barnet vägras vård. Även bristande känslomässigt stöd kan omfattas.
Något annat förhållande
Något annat förhållande kan omfatta flera olika situationer. Det kan exempelvis handla om att en sambo till en av barnets föräldrar beter sig på ett olämpligt sätt. Det kan även handla om att barnet och föräldrarna har en allvarlig konflikt.
Frivillig vård som utgångspunkt
Tvångsvård enligt LVU ska som utgångspunkt ges på frivillig väg. Det är först om det inte är möjligt, antingen på grund av att det saknas samtycke eller på grund av att samtycket inte bedöms som tillförlitligt, som tvångsvård blir aktuellt.
Då ska vården upphöra
Socialnämnden ska med vissa mellanrum själva överväga om vården ska upphöra. För att vården ska upphöra krävs att den inte längre behövs och att omständigheterna som låg till grund för vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.
Vården ska senast upphöra när barnet fyller 18 år.
Andra vanliga frågor
Kan socialtjänsten stoppa ett barn från att resa utomlands?
Utvisning under pågående vård enligt LVU – vad händer?
Är du missnöjd med ditt beslut om LVU?