Uppehållstillstånd vid upphörande av relation

Min relation har tagit slut – vad händer med mitt uppehållstillstånd?

En grund för uppehållstillstånd är anknytning, det vill säga att man har en relation med någon som är bosatt i Sverige. Men vad händer egentligen om relationen tar slut?

 

Ett uppehållstillstånd på grund av anknytning kan beviljas för den som ska flytta till Sverige för att bo med någon som är bosatt här om vissa krav på uppfyll. Grunden för uppehållstillståndet är då själva relationen. Om relationen upphör kan därför även rätten till förlängt uppehållstillstånd upphöra. Men livet är inte alltid så enkelt och den som flyttat till Sverige kan komma att etablera sig här, därför kan förlängt uppehållstillstånd i visa fall beviljas även om en relation har upphört, se 5 kap. 16 § utlänningslagen.

 

Särskild anknytning till Sverige

 

Om din tillståndsgrundande relation har tagit slut kan du ha rätt till fortsatt uppehållstillstånd om du har hunnit få en särskild anknytning till Sverige, se 5 kap. 16 § 1 st. 1 pt. utlänningslagen. Din anknytning till Sverige kan bedömas utifrån flera omständigheter såsom om du har kommit in på arbetsmarknaden och hur länge du har levt i Sverige. I normalfallet krävs det, för att en anställning ska ligga till grund för särskild anknytning, att du har arbetat heltid under minst två år i Sverige.

 

Förhållandet har upphört på grund av våld eller annan allvarlig kränkning

 

Om ditt tillståndsgrundande förhållande främst har upphört på grund av att dueller dina barn utsatts för våld eller allvarliga kränkningar kan det utgöra skäl för fortsatt uppehållstillstånd, 5 kap. 16 § 1 st. 2 pt. utlänningslagen. Du måste då kunna styrka det du har varit med om.

 

Läs mer om uppehållstillstånd på grund av utsatthet för brott - här.  

 

Andra starka skäl talar för fortsatt uppehållstillstånd

Du kan även beviljas fortsatt uppehållstillstånd om andra starka skäl talar för det, 5 kap. 16 § 1 st. 2 pt. utlänningslagen. Det handlar då framförallt om humanitära skäl så som att du skulle möta en mycket svår situation i ditt hemland eller att du är allvarligt sjuk.

 

Om ni har gemensamma barn som du har vårdnad om

 

Även om din tillståndsgrundande relation har upphört så kan du ha rätt till uppehållstillstånd genom era gemensamma barn. Du kan bland annat ha rätt till uppehållstillstånd om du är förälder, vårdnadshavare och bor tillsammans med ett barn som är bosatt i Sverige. Detsamma gäller om du ska utöva umgänge, som är mer än begränsat, med ditt barn som är bosatt i Sverige, se 5 kap. 3 a § utlänningslagen.

 

Har du frågor om ditt ärende?

 

På LL&P är vi specialiserade på migrationsrätt. Vi är även experter på brottmål och familjerätt. Vi kan därför hjälpa dig med helheten i ditt ärende.

 

Kontakta oss om du har frågor om ditt ärende.

Andra vanliga frågor

Jag har inget pass från mitt hemland, kan jag ändå bli svensk medborgare?

Kan jag få ett snabbare beslut från Migrationsverket?

Vad händer med mitt uppehållstillstånd om jag döms för brott?

Tillbaka

Kontakta oss

Vi har mottagit ditt meddelande och återkommer inom kort
Oops! Something went wrong while submitting the form.