Jag kan inte enas med barnens andra förälder om vårdnaden – vad händer nu?
Om du som är förälder inte kan komma överens med den andra föräldern i frågor som rör barnen kan ni vända er till familjerätten i er kommun för att genomföra ett samarbetssamtal. Där kan ni få hjälp att komma överens kring frågor så som var barnet ska bo eller vem barnet ska vara med vid vissa högtider.
Om ni inte kommer överens efter samarbetssamtalet kan ni inleda en vårdnadstvist. Det är en rättslig tvist som inleds genom att en stämningsansökan lämnas in till tingsrätten. Av den ska det framgå vad du vill att domstolen ska bestämma och varför du tycker det. Det kallas för yrkanden och grunder. Du ska även tala om vilken bevisning du vill åberopa. Det kan exempelvis vara vittnesförhör med anhöriga eller skriftligt material. Därefter får den andra föräldern möjlighet att svara på stämningsansökan, vilket kallas för svaromål.
Därefter fortsätter processen i domstolen med att ni kallas till en muntlig förberedelse. Det är ett fysiskt möte i domstolen där man gör en planering för hur målet ska drivas framåt och ni ges även möjlighet att försöka komma överens. Om ni inte kommer överens behöver målet avgöras genom en huvudförhandling där domstolen tar del av bevisningen, vilket i vardagligt tal ofta kallas för rättegång. Domstolen kommer därefter meddela en dom, exempelvis att en av er får ensam vårdnad eller att ni får gemensam vårdnad. Ni kan dock när som helst komma överens på frivillig väg och välja att avsluta processen i domstol.
I processen är det ofta bra att anlita ett ombud i form av en advokat som är specialiserad på vårdnad och familjerätt. Ombudet hjälper dig med de juridiska frågorna och för din talan i domstol.
Har du frågor om ditt ärende?
På LL&P arbetar advokater som är specialiserade på frågor om vårdnad, boende och umgänge. Kontakta oss idag om du har frågor om ditt ärende.
Andra vanliga frågor om familjerätt
Hur begär jag ett ombud i en vårdnadstvist?
Vem betalar för kostnaderna vid en vårdnadstvist?
Jag är kallad till samarbetssamtal – vad innebär det?