Kan en förälder bli utvisad om hen bor med ett svenskt barn?

Om du har ansökt om uppehållstillstånd och fått avslag, måste du i regel lämna Sverige. Men om det framkommer nya omständigheter som hindrar verkställigheten, kan du få ett uppehållstillstånd eller en ny prövning av ärendet.

Härledd uppehållsrätt – en rättighet för barnet

Ett barn som är svensk medborgare är också EU-medborgare och har rätt att bo inom EU. Om en förälder som inte är medborgare i ett EU-land (tredjelandsmedborgare) blir utvisad, kan det få allvarliga konsekvenser för barnet.

  • Om föräldern och barnet bor tillsammans och föräldern ansvarar för barnet, kan barnet tvingas lämna Sverige och EU för att följa med föräldern.
  • Eftersom EU-medborgare inte ska behöva lämna unionen mot sin vilja, kan barnet ha rätt att stanna i Sverige och EU – vilket innebär att även föräldern kan ha rätt att stanna.

Denna rätt, som kallas härledd uppehållsrätt, skyddar barnet från att indirekt bli utvisat tillsammans med sin förälder.

När gäller härledd uppehållsrätt?

EU-domstolen har slagit fast att om en utvisning av föräldern skulle tvinga barnet att lämna EU, har föräldern som utgångspunkt rätt att stanna.

Det finns en presumtion om att ett beroendeförhållande mellan förälder och barn existerar om de bor tillsammans och föräldern är en del av barnets dagliga omsorg. För att verkställa utvisningen måste Migrationsverket då kunna bevisa att ett sådant beroendeförhållande inte finns.

Vad innebär det för utvisning?

Om ett beroendeförhållande finns, får föräldern inte utvisas så länge det kvarstår – utom i särskilda fall, som vid hot mot allmän ordning.

Det innebär dock inte automatiskt att föräldern får uppehållstillstånd, utan endast att utvisningen inte kan genomföras.

Migrationsverkets ansvar vid prövning av uppehållstillstånd

Vid prövning av uppehållstillstånd måste Migrationsverket ta hänsyn till barnets rätt att stanna i EU och tolka lagen i ljuset av unionsrätten.

Har du frågor?

Vi på LL&P är specialiserade på migrationsrätt och kan hjälpa dig att förstå dina rättigheter. Kontakta oss för rådgivning.

Andra vanliga frågor

Vad innebär de nya reglerna om preskription, spårbyte och utvisning?

Kan jag som fått avslag på ansökan om asyl få en ny prövning?

Vem betalar för juridisk rådgivning om uppehållstillstånd?

Tillbaka

Kontakta oss

Vi har mottagit ditt meddelande och återkommer inom kort
Oops! Something went wrong while submitting the form.