Vad innebär de nya reglerna om preskription, spårbyte och utvisning?
Riksdagen beslutade den 12 mars 2025 att genomföra flera stora ändringar av utlänningslagen. Från och med den 1 april 2025 avskaffas möjligheten att beviljas arbetstillstånd efter avslag på en asylansökan (spårbyte), utvisningsbeslut kommer inte längre att upphöra att gälla om personen inte lämnar Sverige, och återreseförbud kommer att kunna beslutas på längre tid.
Nya regler för preskription av utvisningsbeslut
Tidigare har utvisningsbeslut varit giltiga i fyra år från det att besluten vunnit laga kraft. Det har inneburit att personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd har kunnat vänta i fyra år innan de ansökt om uppehållstillstånd igen. För många som ansökt om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl har detta varit en viktig möjlighet till en andra chans, och en betydande andel av dem som lämnat in en ny asylansökan har beviljats uppehållstillstånd efter den nya prövningen.
De nya reglerna innebär att utvisningsbeslut som huvudregel ska gälla i fem år från det att utlänningen lämnar Sverige i enlighet med beslutet. Utvisningsbeslut kommer därmed aldrig att preskriberas för den som inte lämnar Sverige. Det innebär att en person som fått avslag på sin asylansökan och som inte lämnar Sverige, eftersom den inte kan återvända till sitt hemland, som utgångspunkt aldrig kommer att kunna ansöka om asyl igen och därigenom få en andra chans. I sådana fall kan en anmälan om verkställighetshinder vara en av få möjligheter att beviljas rätt att stanna i Sverige utan att först lämna landet.
De nya reglerna om preskription träder i kraft den 1 april 2025 och omfattar alla personer som vid det datumet har ett gällande utvisningsbeslut, även om beslutet meddelats innan lagändringen trätt i kraft.
Spårbyte avskaffas
Tidigare har den som ansökt om asyl och fått avslag haft möjlighet att ansöka om arbetstillstånd. Det har då krävts att personen etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden under sin tid som asylsökande, att ansökan lämnats in inom två veckor från det att avslagsbeslutet vunnit laga kraft, och att personen genom sin anställning under minst fyra månader uppfyllt de grundläggande kraven för att beviljas arbetstillstånd, såsom en lön som motsvarar kraven på god försörjning.
Från och med den 1 april 2025 avskaffas möjligheten till spårbyte. Det innebär att den som idag är asylsökande inte längre kommer att kunna ansöka om arbetstillstånd utan att först lämna Sverige och ansöka från ett annat land. Lagändringen påverkar även personer som tidigare har beviljats uppehållstillstånd genom spårbyte, eftersom en ansökan om förlängt arbetstillstånd enligt spårbytesreglerna inte längre kommer att kunna beviljas. Det innebär att flera tusen personer som idag har uppehållstillstånd för arbete kan tvingas lämna Sverige vid ansökan om förlängt tillstånd och istället ansöka om arbetstillstånd på nytt från ett annat land.
Läs mer
- Läs mer om de nya reglerna i riksdagens betänkande.
- Läs mer om verkställighetshinder.
Har du frågor?
Vi på LL&P är specialiserade på migrationsrätt och kan ge dig råd angående din situation. Om du har frågor om hur de nya reglerna påverkar dig, är du välkommen att kontakta oss.
Andra vanliga frågor
Kan en förälder bli utvisad om hen bor med ett svenskt barn?
Vem betalar för juridisk rådgivning om uppehållstillstånd?
Vad händer med mitt uppehållstillstånd om jag har blivit utsatt för brott?