Hur ser LVU-processen ut?

Inledande oro

Ett ärende inleds när socialtjänsten får kännedom om att det finns oro för att ett barn far illa. Detta kan exempelvis ske genom att skolan, polisen eller någon annan upprättar en orosanmälan. Socialtjänsten ska då omedelbart göra en skyddsbedömning och, om det inte finns synnerliga skäl, besluta inom fjorton dagar om en utredning ska inledas eller inte.

Omedelbart omhändertagande

Om den inledande skyddsbedömningen visar att barnet är i omedelbart behov av skydd, ska barnet omedelbart omhändertas enligt LVU. Ett sådant beslut ska överlämnas till förvaltningsrätten inom en vecka. I samband med detta ska parterna tilldelas ett offentligt biträde som hjälper dem att yttra sig till rätten.

Utredning av barnets situation

Socialtjänsten ska utreda barnets situation genom att inhämta information. Detta sker bland annat genom samtal med barnet, föräldrarna, skolpersonal och andra personer i familjens närhet. Syftet är att utreda om det finns risker för barnets hälsa och utveckling samt om det finns ett behov av stöd för att förebygga dessa risker.

Frivilliga insatser eller anmälan om vård enligt LVU?

När socialtjänsten har slutfört sin utredning kan de besluta att antingen avsluta utredningen utan insatser, erbjuda frivilliga insatser, eller, om andra alternativ inte bedöms vara tillräckliga, ansöka om vård enligt LVU. Utredningen ska vanligtvis vara klar inom fyra månader. Om det handlar om ett omedelbart omhändertagande måste en ansökan om vård lämnas intill förvaltningsrätten senast fyra veckor efter att omhändertagandet genomfördes.

Rättegång i domstol

Om socialtjänsten bedömer att det finns ett behov av vård enligt LVU, lämnas en ansökan in till förvaltningsrätten. Efter detta inleds en rättegång där parterna, det vill säga barnet, vårdnadshavarna och socialtjänsten, får möjlighet att framföra sina argument både skriftligt och muntligt inför rätten. Barnet och vårdnadshavarna ska få ett offentligt biträde utsatt senast i samband med ansökan.

Den fortsatta rättsprocessen

Rättegången avslutas med att förvaltningsrätten fattar ett beslut om huruvida barnet ska omhändertas för vård enligt LVU eller inte. Om någon av parterna är missnöjd med beslutet har de möjlighet att överklaga det till kammarrätten, och i sin tur kan det överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Om beslutet inte överklagas vinner det laga kraft.

Efter rättsprocessen

När ett beslut om vård enligt LVU har vunnit laga kraft, inleds eller fortsätter vården. Socialtjänsten ska då arbeta för att möjliggöra en återförening mellan barnet och föräldrarna. När vården enligt LVU inte längre behövs ska socialtjänsten besluta att vården ska upphöra. Det innebär att socialtjänsten regelbundet ska överväga och pröva om vården ska avslutas.

Läs mer

Kontakta oss

Vi har mottagit ditt meddelande och återkommer inom kort
Oops! Something went wrong while submitting the form.